In centrum Den Bosch is een voormalige garage herbestemd tot woon-werkstudio met optimale ruimtelijkheid en lichtval.

 

Vroeger stonden in dit magazijn een vrachtkoets en paarden gestald; daarna opgevolgd door de vrachtauto. Nu is er een royale, loftachtige studio gemaakt, met een werkruimte achter de garagedeuren aan de straat. De voordeur vinden we in het steegje links op de L-vormige plattegrond.

 

Onderdelen van het programma zijn in ‘cabins’ aan het plafond gehangen. Zo krijgt daglicht vrij spel op de brede vloer van gevlinderd beton. Het witte blok herbergt de badkamer, de trap naar de slaapzolder (de voormalige hooizolder) en een keuken-nis. In de lichthof stijgt een stalen trap minimalistisch naar bad- en slaapkamers. De hoofdslaapkamer heeft een ‘frans balkon’ aan het steegje. Hier is de nieuwe buitengevel in donker bruin-zwart staal mooi in contrast met middeleeuwse bakstenen muurwerk.

 

In hoogte is met cm’s gepuzzeld: de nieuwbouw blijft zowel binnen de bestemmingsplanhoogte, voldoet aan het bouwbesluit én verstoort geen archeologische waarden. Het ruimtelijk concept is hoogwaardig afgewerkt en ingericht; een bovengemiddeld resultaat in de samenwerking van Susanne Kleinjan van Studio Vennix en architect Thomas Kemme.

 

interieur: Studio Vennix ‘s-Hertogenbosch
bouwbesluit: PelserHartman Bouwadvies ‘s-Hertogenbosch
aannemer: Huijgens Bouw ‘s-Hertogenbosch
fotografie: Studio Vennix