Met de sloop van het Groot Ziekengasthuis aan de Zuid Willemsvaart is maarliefst 5 hectare bouwgrond vrijgekomen in de Bossche binnenstad. De rafelige aansluiting van dit gebied op het oude centrum laat zich niet eenvoudig invullen voor projectmatige woningbouw. Afwachtend sprak men over het ‘zwerfgebied’, wat nu plaats biedt aan bijzondere, soms particuliere initiatieven.

In 2018 ging de Gemeenteraad akkoord met de stedenbouwkundige uitwerking door West 8. De betonkelders van het voormalige ziekenhuis fungeren nu als parkeergarage en dragen een vrij stratenpatroon wat een fraaie vervlechting met de oude stad oplevert.

Links van de 17e eeuwse Gasthuispoort zien we nog het nachtloket van de apotheek. Rechts op de brug over de Binnendieze kondigen monumentale ‘hemelbomen’ achter de muur een andere wereld aan. Laag in de kademuur tonen bouwsporen nog kelderramen van een bakkerij. Dat bouwvolume met trapgevel vormt inspiratie voor de nieuwe villa.

Het woonhuis volgt het stedenbouwkundig plan én maakt dankbaar gebruik van de geschiedenis. Om die relicten in kaart te brengen zijn 3D-laserscans en verschillende archeologische opgravingen uitgevoerd. Daarbij bleek de kelder nog aanwezig, en deze is geïntegreerd in de woning. Een groot venster opent zowel de omsloten tuin als de woonruimte naar de rivier en vice versa.

Samenwerkende partijen