In een landelijk stadsdeel van Eindhoven is een nieuwbouwwijk onder particulier opdrachtgeverschap ontwikkeld. Strenge richtlijnen uit beeldkwaliteits- en bestemmingsplan leiden in combinatie met specifieke wensen van de opdrachtgevende familie tot een op het eerste gezicht misschien wat stereotype ogende woning. Maar ambitieuze eisen voor wat betreft energiezuinigheid leveren daarentegen een niet-alledaagse indeling en ruimtelijkheid op. We hebben het huis feitelijk een kwart slag gedraaid, en daardoor voegt het zich stedenbouwkundig vanzelfsprekend in de wijk. Zo ontstaat een robuust, karakteristiek en royaal woonhuis.
Streven is een woning met zo geringe warmtebehoefte dat kan worden volstaan met louter naverwarming van de ventilatielucht. Daarmee worden cv-ketel en gasmeter optioneel in plaats van standaard. Systemen voor het opwekken van duurzame energie zijn later aan de woning toegevoegd. Gedurende het ontwerpproces worden de ontwerpbeslissingen steeds getoetst en vergeleken door middel van de Passiefhuisprojectpakket-software. Ontwerp en detaillering zijn gebaseerd op het eerste principe van de Trias-energetica: een minimale energievraag door een juiste zonoriëntatie, compact bouwvolume, warmte-isolatie en luchtdichtheid. De resterende energievraag wordt opgewekt met duurzame energiebronnen: hernieuwbare grondstoffen (pelletkachel) en zonnestralen.
De houten draagstructuur (kruislings verlijmd massiefhoutbouw) is op een betonnen kelder geplaatst, en volgens het beeldkwaliteitsplan zijn de gevels in baksteen uitgevoerd en het dak bedekt met keramische pannen. Na het monteren van de kozijnen met drievoudig glas, is het skelet aan de buitenzijde luchtdicht met folie ingepakt. Daarna volgen een naadloze hoogwaardige pir-isolatie, de luchtspouw en het metselwerk. Passiefhuisdetaillering komt neer op nauwkeurige luchtdichte uitvoering en detaillering zonder koudebruggen. Alleen met een berekend energieverbruik van ten hoogste 15 kWh per m2 per jaar en een succesvolle luchtdrukproef in de praktijk (maximaal 0,6 per uur) kan een certificaat worden verkregen.
Samenwerkende partijen
architecten: Thomas Kemme, Bastien Vievermans
aannemer: KSB Bouw Heeze, Enicon ‘s-Hertogenbosch, Kreuzlagenholz KLH Massivholz
constructeur onderbouw: Van de Laar Eindhoven
constructeur houtskelet: JVZ Deventer
calculatie: Gubbens Bouwadvies
phpp-berekening: door ons geleerd bij het Passiefhuis Platform Antwerpen
kozijnen: Passiefhuiscentrum Deurne en Internorm
fotografie: Ruud Peijnenburg e.a.