Naast de Automotive Campus aan de snelweg Eindhoven-Helmond bouwde Professionals Group het nieuwe kantoor voor Trisens. Dit Eindhovense beveiligingsbedrijf en opleidings- en trainingscentrum heeft een nevenvestiging in het verre oosten, en dat verklaart de opdrachtgevers voorkeur voor in-situ gestorte beton. Zelden bevat een programma een zo sterk esthetische opgave; de opdrachtgever refereert direct aan werk van Tadao Ando met vijver en al.

Komend vanuit Helmond toont de oostgevel met patio en dakterras de meeste plastiek in het verder nuchtere bedrijfsgebouw. Aan de zuid- en westgevels kraagt een betonluifel uit als zonwering. De droog- en constructief beglaasde vliesgevel is op afstand van het betonskelet geplaatst. Zo valt daglicht onder de vensterbanken door tot in de kelderverdieping; het principe is eerder getoond.

Vanaf een groen parkeerveldje leidt een betonnen loper langs de vijver, en via een brug naar de centrale hal. In de kantoren, leslokalen en trainingshal wordt de oriëntatie bepaald door gefilterd licht van grote wanden in glasbouwsteen, en door de patio met meerstammige boom die grenst aan het dakterras met theehuisje. Hier ligt de balustrade terug van de gevel, waardoor ruimte ontstaat voor een Japanse mostuin. Ook in de westgevel filteren glazen bouwstenen het daglicht in o.a. de ‘dojo’. De noordgevel kent alleen een poort, een kijkvenster en hoog geplaatst een lantaarn.

Het gebouw is ‘dakrandloos’ gedetailleerd zoals we eerder bij de galerie in Den Bosch toepasten. Er is met traditionele houten bekisting gewerkt, waarvan alle naden en wartelgaten zijn uitgetekend. De ranke betonkolommen hebben scherpkantige hoeken; soms is een tekenende lat ingestort. De gevels zijn minimaal geopend; in plaats van de op bedrijventerreinen bekende ‘spuwers’ speelt de patio die rol bij noodafvoer van regenwater.

uitvoering: Ron van der Wal Rossum
constructeur: Bouwbureau Benders Helmond
brandveiligheid: De Twee Snoeken ‘s-Hertogenbosch
fotografie: Kees Benders©