De vraag om een hoog atelier voor monumentaler werk leidde tot een staand volume dat a.h.w. nét over de dijk kijkt. De Maas in het Noorden met kwelwater en poelen, vormt een inspiratiebron voor Han Klinkhamer. Maar de contrasterende architectuur vond geen genade bij welstand; het uitgevoerde atelier is bescheidener van vorm.

 

Het oude schooltje uit 1870 en 1925 blijft echter onaangetast. Aan de straatzijde toont een liggend volume met poort het hoogteverschil in het terrein; het schuine dak reikhalst naar de rivier. De doorsnede volgt de vorm van de plattegrond; de schuinte van de erfgrens komt zowel in plattegrond als in het parallellogram-vormige hellende dak terug. Deze eenvoudige opzet heeft een verrassend effect.
Alle programma-onderdelen, hoogteverschillen en details zijn in één materiaal uitgewerkt: sobere baksteen, die nog geslempt kan worden.

 

opdrachtgever Han Klinkhamer
constructeur Bouwbureau Benders Helmond
aannemer Bouwbedrijf Vissers ‘s-Hertogenbosch
kozijnen Aluminiumbouw d’n Boeij Schaijk